EXCELLENTE PROFESSIONALS

in engineering

Software ontwikkeling PLC besturing HDL machine


Onze klant is een systeemintegrator die zich als professionele en hoogwaardige machinebouwer richt op producenten, verwerkers en verpakkers binnen de voedingsmiddelen industrie. Dit realiseren ze door bewezen concepten te combineren met nieuwe innovatieve oplossingen.

Projectomschrijving en uitdaging
Eén van deze nieuwe oplossingen is de Heavy Duty Line verdeler (HDL). Voor een eindklant in Finland heeft onze klant een opdracht gekregen om een lijnverdeler te ontwerpen en te bouwen die ‘inline’ opgesteld kan worden. Via een aanvoerlijn komen dozen (van zes kilo) aan die een bestemming mee krijgen. De lijnverdeler detecteert de doos en stuurt deze automatisch naar de geselecteerde eindbestemming. De software ontwikkeling voor de PLC besturing is met succes uitbesteed aan EXPRO engineering te Hengelo in samenwerking met Sigmacontrol uit Barendrecht.

Omvang, eisen en toegepaste oplossing
De besturing voor de HDL bestaat uit een Sigmatek PLC besturing opgebouwd uit een Touchscreen HMI panel met geïntegreerde PLC die via een realtime ethernet (VARAN bus) gekoppeld is met I/O modules en met een 2-assige servo module Voordeel van deze besturing is dat de complete besturingssoftware volledig geïntegreerd is binnen één programmeer omgeving (LASAL Class). Daarnaast is de software object georiënteerd opgezet en makkelijk uitbreidbaar en herbruikbaar voor toekomstige machines.

Bijzonderheden: De machine bevat een servo besturing die razendsnel wisselt tussen de verschillende bestemmingen. Door middel van magneten op de servo-beweging worden de productdragers, die vrij kunnen bewegen in de breedte, contactloos meegenomen. Voordeel van dit concept is dat er hoge snelheden gehaald kunnen worden en waarbij de mate van slijtage toch gering is.


Heeft u vragen over één van onze engineering diensten? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder.