EXCELLENTE PROFESSIONALS

in engineering

Engineering dynamische UPS systemen


EXPRO engineering heeft in samenwerking met een fabrikant van dynamische UPS systemen o.a. de software optimalisering verricht voor UPS systemen, welke wereldwijd ingezet worden.

Eén van onze engineers heeft zich beziggehouden in eerste instantie als applicatie engineer, een brug tussen klant en het engineering team, waarna hij ingezet is als software engineer t.b.v. de standaardisatie van de PLC applicatie op basis van de reeds lang gebruikte applicatie en uitlopende en nieuwe PLC’s en houdt zich tevens bezig met de software voor het proefveld en de huidige lopende projecten.

Een UPS (Uninterruptible Power Supply) is een voeding die ononderbroken spanning levert aan achterliggende apparatuur. Een andere term die hiervoor gebruikt wordt, is nobreakvoeding. Wanneer het voor gebruikers van netspanning belangrijk is dat ze van een continue spanning worden voorzien dan worden deze achter een UPS-installatie geplaatst. Men vindt dit soort installaties dan ook bij datacentra, banken, verzekeringen, ziekenhuizen en elke andere toepassing waar een 100% netspanning gegarandeerd moet worden.

Voor grote vermogens worden UPS-systemen toegepast op basis van mechanische componenten: de roterende UPS-systemen. Deze systemen werken met elektromotoren en generatoren en halen hun energie uit een vliegwiel. Roterende UPS-systemen worden gecombineerd met een dieselmotor, waardoor feitelijk de functie van het noodstroomaggregaat gecombineerd wordt met de functie van een UPS. Roterende systemen worden hoofdzakelijk toegepast bij vermogens boven 500 kVA. Tevens is er een trend waarneembaar waarbij een hoogtoerig vliegwiel de functie overneemt van de accu. Deze techniek wordt met name gedreven door de wens naar “groenere” en efficiëntere oplossingen.

Een dynamische UPS is een UPS waarbij de uitgangsspanning door een synchrone generator wordt opgewekt. Een synchrone generator heeft geen slip, waardoor onafhankelijk van de belasting een spanning met constante frequentie wordt geleverd.

Heeft u vragen over één van onze engineering diensten? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder.